Je bevindt je hier: wicca » sabbats » mabon

 

Bij elke sabbat heeft Yvonne Vrijhof van Heks en Kruid voor ons een column geschreven over de daarbij behorende rituelen.

Mabon is het tweede oogstfeest en kondigt de herfst aan

De dag en nacht zijn nu even lang, de zon staat loodrecht boven de evenaar wat voor ons betekent dat de dagen vanaf nu zichtbaar korter gaan worden. Met Mabon is er balans, we gaan ons voorbereiden op de donkere tijd. De levenskracht trekt langzaam weg uit de natuur en gaat de diepte van Moeder Aarde in...

Tijdens Mabon kun je terugkijken en dankbaar zijn voor wat je bereikt hebt (welke oogst heb je binnengehaald). Ook is het een tijd om dingen af te ronden. Het is geen uitbundig feest, maar ook niet zo ingetogen als Samhain dat na Mabon komt. Het is een fijn feest om even tot verstilling te komen en dankbaar te zijn voor wat je hebt verkregen en hebt losgelaten afgelopen tijd.

Mabon ritueel

Begin deze dag met een wandeling in het rijke bos en verzamel wilde vruchten. Dat kan van alles zijn: dennenappels, eikels, beukennoten, kastanjes, kortom alles wat de natuur ons schenkt. Neem dit mee naar huis en leg de oogst in een rieten mand of maak een hoorn des overvloed, doe hier in ieder geval één appel in.

Maak 's avonds een mooie feestmaaltijd klaar met eten van het seizoen en zet de mand of leg de hoorn midden op tafel. Leg voor iedereen die deelneemt aan het feestmaal 3 papiertjes/kaartjes klaar en vraag voordat jullie gaan eten om een paar minuten stilte en om voor jezelf op te schrijven;

  1. 1) Wat je hebt verkregen afgelopen tijd...
  2. 2) Wat je hebt losgelaten afgelopen tijd...
  3. 3) Wat je nog af wilt ronden voor de winter...

Doe deze allemaal mooi opgevouwen in de mand of hoorn.

Pak dan de appel uit de mand en laat deze rondgaan. Iedereen die de appel vasthoudt kan even vertellen wat hij/zij heeft opgeschreven. Als iedereen de appel heeft vastgehouden en zijn verhaal heeft gedaan, brengen jullie je dankbaarheid uit naar Moeder Aarde en de gulle giften die zij geeft. Leg de appel vervolgens weer terug in de mand of hoorn en begin aan het feestmaal.

Als de maaltijd is afgesloten, laat dan iedereen zijn/haar kaartjes meenemen en wat uit de mand of hoorn kiezen, zo kan dit op een plekje worden neergelegd zodat het niet vergeten wordt. De appel is voor de vrouw des huizes en mag worden begraven in de aarde.

 

Ik wens je een mooi en dankbaar Mabon!

 

Yvonne Vrijhof

© Tekst en foto's: Heks en Kruid

 Hoofd in de wolken

Online opleiding

Bij Heks en Kruid kun je via E-learning een online opleiding volgen waarbij je leert hoe je kruiden, maan en magie kunt gebruiken in het dagelijkse leven.

Lees meer over de opleidingen op de website van Heks en Kruid

Inzichten uit de natuur

Yvonne heeft ook een boek geschreven Hoofd in de Wolken & voeten in de aarde. Het boek is op een natuurvriendelijke manier gedrukt en is echt een aanrader. Het heeft ook ruimte voor eigen inzichten en is verrijkt met prachtige illustraties.

Koop het boek

Jaarcirkel

JaarcirkelIn maart 2021 werd haar nieuwe boek Jaarcirkel Leven in het ritme van de seizoenen uitgebracht. Word een jaar rond geïnspieerd de verbinding aan te gaan met de energie en het ritme van de natuur. Ga op ontdekking door de seizoenen en ervaar wat de magie van hét moment je brengt!

Koop het boek

 
Misschien vind je dit ook interessant:

 

 Volg ons op FacebookParanormaal ontwaken

paranormaal ontwaken Een e-book om je para­normale gaven te ont­wikkelen van Maddy Kersten. Niet goed geld terug.

Lees meer...Mediumschap

mediumschap Thuis­studie waar­in je leert de stem van je gids of gidsen te ho­ren. Chan­nelen wordt een onder­deel van je le­ven.

Lees meer...


Spirituele Community

spirituele community Toegang tot diverse spirituele cursussen en ervaringen uitwisselen in een besloten en veilige omgeving.

Lees meer...
Persoonlijk consult

Je kunt hier ook terecht voor een betrouw­bare spiri­tuele adviseur.

Ga naar de consulenten