Rituelen en attributen

rituelenBij Wicca rituelen worden allerlei voorwerpen gebruikt, zoals de athame, kaarsen, wierook, bezem en nog veel meer. Deze attributen of voorwerpen richten de energie door de aanraking en intentie waarmee ze worden gebruikt. Deze attributen zijn niet per se noodzakelijk om Wicca te beoefenen, maar ze kunnen de rituelen wel verrijken en versterken.

Op deze pagina vind je een aantal voorwerpen die vaak door wicca's worden gebruikt.

Wicca altaar

rituelenEen altaar is een gewijde plaats waarbij je je rituelen uit kunt voeren. Een plaats waar je een kaarsje kunt branden en weer tot jezelf kunt komen. Op en rond het altaar liggen de Wicca attributen.Maak je eigen altaar
Zet je altaar op een rustige plek waar zo min mogelijk andere mensen komen, bijvoorbeeld je slaapkamer. Zorg dat er voldoende ruimte om het altaar is zodat je er ook omheen kunt lopen en er geen brandgevaar ontstaat wanneer je kaarsen brandt.

Lees verder bij de inleiding van Magie & Rituelen hoe je een altaar kunt maken.Kaarsen

kaarsenmagieKaarsen kun je overal kopen. Gebruik het liefst een kandelaar van een natuurlijk materiaal en let er op dat ze niet makkelijk om kunnen vallen.

Lees meer over kaarsenmagie

Wierook

wierookDe oorspronkelijke betekenis van het woord wierook is 'wijrook', gewijde of heilige rook. Voor veel mensen heeft het gebruik van wierook een spirituele, magische en symbolische betekenis.

Wierook wordt vaak gebruikt bij wicca rituelen. Het branden van wierook bevordert het in balans brengen van lichaam en geest, en werkt heel goed bij meditatie. Ook wordt wierook gebruikt om een bepaalde ruimte en/of persoon te reinigen van negatieve energieën, en om een ruimte af te bakenen. Wierook is er in vele soorten en maten: stokjes, kegeltjes, blokjes, losse poeder, smudge-stick, hars of korrelwierook.Bezem

bezemsDe bezem is gewijd aan zowel de Godin als aan de God en wordt onder meer gebruikt om de plek waar het ritueel plaats zal vinden symbolisch schoon te vegen. Ook wordt de magische bezem wel gebruikt voor allerlei bezweringen die met water te maken hebben.

Je kunt natuurlijk een bezem aanschaffen in een van de vele webshops met Wicca spullen, maar zelf je bezem maken geeft er toch een extra dimensie aan.

Koop een heksenbezem

Zelf een heksenbezem maken
Waneer je zelf een magische bezem wilt maken zou je voor de steel de stok van een es kunnen nemen, de takken van een berk en het touw van een wilgeboom. De es staat voor bescherming, de takken van de berk voor reiniging en de wilg is gewijd aan de Godin.

Bel of klankschaal

klankschalenHet geluid van de bel of klankschaal markeert het begin of einde van een ritueel. Het geluid maakt bepaalde trillingen vrij die goede energie brengen. Het zijn hele oude rituele hulpmiddelen en elk soort bel of klankschaal kan worden gebruikt.

De bel en de klankschaal zijn vrouwelijk symbolen en worden -behalve voor het begin en eind van een ritueel- ook vaak gebruikt om de Godin mee aan te roepen.Het magische mes of de athame

athameHet magische mes, ook wel athame genoemd, wordt gebruikt om energie te richten tijdens rituelen, bijvoorbeeld om een magische cirkel te trekken. De athame is bijna altijd tweesnijdend en heel bot, want het wordt niet gebruikt om te snijden, maar is alleen bedoeld voor het gebruik binnen een ritueel. Het mes heeft meestal een zwart of donker heft.

De symbolische betekenis van het mes staat o.a voor verandering teweegbrengen en wordt in de meeste tradities geassocieerd met het element lucht, maar sommige wicca's associëren het magische mes met het element vuur.

Het mes met een wit heft
Voor het snijden van bepaalde kruiden of waneer er eens een koord door gesneden moet worden, wordt meestal een ander mes gebruikt, namelijk een bolline of een mes met een wit handvat. Dit mes is niet bedoeld voor rituelen maar om praktisch te gebruiken. Het is met name geschikt voor het afsnijden van takjes en blaadjes of het snijden en bewerken van stokken.

Toverstaf

bezemsDe toverstaf is een belangrijk magisch attribuut en ook Wicca's gebruiken in sommige rituelen een toverstaf.

De staf wordt gebruikt om de Godin en de God aan te roepen en om energie te richten. De staf is zowel binnen als buiten te gebruiken, ook om bijvoorbeeld de windrichtingen mee aan te geven of om er een cirkel mee op de grond te tekenen.

Koop een toverstaf

Zelf een toverstaf maken
In principe kun je elke enigszins rechte stok gebruiken en je kunt in de natuur op zoek gaan naar een geschikte tak. Als je een geschikte staf hebt gevonden verwijder je met een scherp mesje de schors. Daarna kun je de staf licht schuren zodat-ie prettig in de hand ligt. Vaak is de staf versierd met houtsnijwerk of met persoonlijke dingen van de eigenaar die de staf extra kracht meegeven. Ook kun je er met verf enkele symbolen op aanbrengen. Als de verf droog is kun je 'm oliën, laat de olie goed in de staf trekken en wrijf het daarna uit met een zachte doek.

De toverhazelaar leent zich prima om een staf mee te maken maar ook o.a. de wilg, eik of vlier zijn goed te gebruiken.

Ketel

cauldronDe ketel (cauldron) is al eeuwen lang omgeven met een aureool van magie en mysterie. Binnen Wicca is de ketel een belangrijk attribuut, hierin vindt een magische transformatie plaats. De ketel is een symbool van de Godin, van vrouwelijkheid en vruchtbaarheid.

Een echte cauldron is niet zo makkelijk te vinden. In het meest ideale geval is de ketel gemaakt van ijzer, heeft 3 poten en loopt van boven wat taps toe. Ook kan een heksenketel die bij buitenrituelen wordt gebruikt opgehangen zijn in een driepoot.

Koop een cauldronDe ketel gebruiken
De Ketel kan worden gebruikt om het element water binnen een ritueel te symboliseren, maar kan ook reïncarnatie, inspiratie en onsterfelijkheid vertegenwoordigen. Bij een lenteritueel is de ketel vaak gevuld met vers water en bloemblaadjes.

Ook kan de ketel gebruikt worden om er bijvoorbeeld kruiden, gras en blaadjes in te bewaren of om er speciale dranken in te bereiden. Maar voor dat laatste gebruikt de moderne heks nu meestal een gasfornuis en een speciaal hiervoor aangeschafte gietijzeren pan.

Kelk

kelkDe kelk staat symbool voor de Godin en vruchtbaarheid en is gekoppeld aan het element water. De rituele kelk is in allerlei soorten en maten te koop in de spirituele en new age webshops die je op internet kunt vinden.

De kelk kan van glas zijn gemaakt maar ook bijvoorbeeld van brons, zilver, goud, kristal of aardewerk enzovoort. Soms kun je een prachtige kelk vinden in een kringloopwinkel of op een 2ehands markt.Pentakel

pentakelHet pentakel is een vijfpuntige ster en staat symbool voor kracht en bescherming. Het pentakel wordt ook vaak pentagram genoemd en is een van de oudste symbolen ter wereld.In Wicca symboliseert het de kracht van de vier elementen (aarde, water, vuur en lucht) en de spirit (geest), en het wordt vaak gebruikt bij magische rituelen.Misschien vind je dit ook interessant:

 

 Volg ons op FacebookMediumschap

mediumschap Thuis­studie waar­in je leert de stem van je gids of gidsen te ho­ren. Chan­nelen wordt een onder­deel van je le­ven.

Lees meer...


Paranormaal ontwaken

paranormaal ontwaken Een e-book om je para­normale gaven te ont­wikkelen van Maddy Kersten. Niet goed geld terug.

Lees meer...Cursus tarot

cursus tarot Een e-cursus tarot van Maddy Kersten. Start met de cursus en ontvang het direct in je mail­box! Niet goed geld terug.

Lees meer...


Spirituele Community

spirituele community Toegang tot diverse spirituele cursussen en ervaringen uitwisselen in een besloten en veilige omgeving.

Lees meer...Muziek algemeenPersoonlijk consult

Je kunt hier ook terecht voor een betrouw­bare spiri­tuele adviseur.

Ga naar de consulenten


Leer gitaar spelen in 22 lessen

Soul RetrevalHoe zou je het vinden als jij nu eens echt gitaar kunt spelen? Volg de lessen op je smartphone, tablet, computer of laptop. Het kan allemaal!

Lees meer...


Reizen algemeen

Engelen Antwoorden

Soms heb je een eenvoudig antwoord nodig op je vraag, een antwoord dat de spijker op zijn kop slaat.

Lees meer...