Totemplanten of medicijnplanten

Totemplanten zijn planten die een spirituele en ondersteunende werking hebben. Je kunt ze bij je dragen of in je persoonlijke leefruimte leggen zodat zij hun kracht kunnen overdragen. Totemplanten worden ook wel medicijnplanten genoemd, omdat ze ons geneeskracht geven, letterlijk een medicijn brengen.

Al eeuwenlang werken mensen met de krachten van planten. Elke plant bezit unieke eigenschappen. Met behulp van deze planten is het mogelijk klachten te verlichten of zelfs te laten verdwijnen.

Wil je meer weten over de natuurlijke medicinale werking van planten, kijk dan bij de boeken elders op deze pagina.
 

Braam

Braam Algemeen:
De vruchten van de braam zijn donkerblauw of blauwrood en verschijnen in augustus en september. De vrucht bestaat uit een verzameling steenvruchtjes en ze groeien alleen aan tweejarige stengels. De braam is een struikachtige plant, met slanke takken die met scherpe doorns bezet zijn. De Indianen gebruiken de wortels en bladeren medicinaal als een middel tegen diarree.

Helende krachten:
De braam bevat stoffen die kanker in slokdarm en blaas bestrijden. Medicinaal werkt braamblad ontslakkend, ontzurend, weerstandsversterkend en ontstekingsremmend. De braam bevat antioxydanten, het helpt bij lichte diarree en bij overmatige menstruatie.

Totemdier:
Sneeuwgans.

Lees meer over de Sneeuwgans

Distel

Distel Algemeen:
De distel is een plant met scherpe stekels zowel aan de bladeren als aan de bloemhoofdjes. De kleur is meestal rood tot paars, soms lila of wit. Het is een tweejarige plant, in het eerste jaar vormen zich de wortel en het bladrozet en in het tweede jaar ontwikkelen zich de bloemen en vruchten. Voor de Amerikaanse Indianen bezat de distel goede en heilzame eigenschappen tegen allerlei soorten giften.

Helende krachten:
De gezegende distel (Cnicus Benedictus) bevordert de galsap en maagsap afscheiding en is rijk aan vitaminen. Deze distel heeft een menstruatiebevorderende werking. De Amerikaanse indianen schilden de wortel af en aten deze rauw. Van de gedroogde bladeren trok men een kruidenthee.

Totemdier:
Slang.

Lees meer over de Slang

Framboos

Framboos Algemeen:
De framboos is een in heel Europa van nature voorkomende plant die op open plaatsen in het bos en langs bosranden voorkomt, en is als voedsel al sinds de vroegste tijden in gebruik. De wortel van deze plant bezit samentrekkende en antibiotische eigenschappen. De vruchten kunnen rauw gegeten worden of verwerkt worden tot sap, jam en wijn. Van de bladeren is thee te zetten.

Helende krachten:
De bladeren worden gedroogd gebruikt bij koorts en om de baarmoederspieren te versterken tijdens de zwangerschap. Door de samentrekkende werking is het blad ook een goed middel bij diarree, zweertjes in de mond en bloedend tandvlees. De vruchten worden gebruikt bij nierkwalen en bloedarmoede.

Totemdier:
Zalm.

Lees meer over de Zalm

Klimop

Klimop Algemeen:
De klimop groeit op vochtige, voedselrijke grond langs muren en tegen bomen waaraan de plant zich met korte luchtwortels vastklampt, en doet dit zonder uit die bomen voedsel te betrekken. In het bos zie je de klimop vaak op de grond liggend. Hij bloeit van augustus tot oktober en de kleine zwarte bessen rijpen in de winter en voorzien in voedsel voor hongerige vogels.

Helende krachten:
Medicinaal word de klimop heel voorzichtig gebruikt bij sommige kuren voor de huid, omdat ze giftig is. Bij uitwendig gebruik is klimopblad werkzaam bij cellulitis. Een afkooksel kan ook worden gebruikt bij brandwonden en zweren. Thee wordt afgeraden door onaangename ervaringen hiermee, homeopathisch werkt het bij een overactieve schildklier.

Totemdier:
Kraai.

Lees meer over de Kraai

Koningskaars

Koningskaars Algemeen:
De koningskaars is een statige rechtopstaande plant met gele bloemen, groeit soms alleen en soms in hele grote groepen tegelijk. In het Nederlands wordt de koningskaars ook wel toorts genoemd, vroeger streek men de plant in met was of teer en gebruikte de toorts dan als een fakkel.

Helende krachten:
Koningskaars-thee is een goed middel om hoest en ontsteking van de luchtwegen te voorkomen en heeft een verzachtend effect op de slijmvliezen. Koningskaars helpt bij bronchitis, verkoudheid, keelpijn en oorinfecties. Koningskaars-thee wordt gemaakt van 250ml kokend water en 5 tot 10 gram gedroogde bladeren of bloemen, deze te laten trekken en 3 a 4 koppen per dag te drinken.

Totemdier:
Edelhert.

Lees meer over het Edelhert

Maretak

Maretak Algemeen:
De maretak leeft op bomen. Het is een halfparasiet: voor water en zouten is de plant afhankelijk van zijn gastheer. De maretak wordt ook mistletoe, mistel of vogellijm genoemd. In Nederland is de soort wettelijk beschermd. Het is een altijd groene heesterachtige. De maretak draagt witte, vlezige bessen die slijmerig zaad bevatten en door de vogels worden verspreid. De Indianen beschouwen de maretak als een soort van boomslang en pasten hem medicinaal toe tegen cholera, stuipen en hysterie.

Helende krachten:
De maretak is in zijn geheel een erg giftige plant, en met name de bessen, je werkt dus met maretakpreparaten. Bepaalde stoffen in maretak-extracten zijn verantwoordelijk voor verbetering van het immuunsysteem en wordt dan ook vaak bij kankerpatiënten gebruikt. Maretak kan de behandeling van hoge bloeddruk ondersteunen. Ook is het een middel om na infectieziektes de hartspier te versterken.

Totemdier:
Uil.

Lees meer over de Uil

Paardenbloem

Paardenbloem Algemeen:
Paardenbloemen zijn heel algemeen en rond april kunnen ze hele weilanden geel kleuren. De wortel is een penwortel die decimeters diep de grond in kan dringen. Wanneer hij afbreekt op behoorlijke diepte kan deze zich herstellen en meerdere rozetten geven. Zowel de bladeren van de paardenbloem als de wortel zijn geneeskrachtig.

Helende krachten:
De wortel van de paardenbloem heeft een licht laxerende werking. Wie last heeft van slechte spijsvertering heeft baat bij het bitter tonixum van de paardenbloemwortel. Ook wordt de gedroogde wortel wel tegen nier- en galkwalen gebruikt. De melk van de plant kan gebruikt worden tegen puistjes door ze rechtstreeks aan te brengen. De wortels en bladeren hebben een eetlustopwekkende werking vanwege de aanwezige bitterstoffen, en wordt ook tegen nier- en galkwalen gebruikt.

Totemdier:
Valk.

Lees meer over de Valk

Rode klaver

Rode klaver Algemeen:
Deze plant groeit in het wild in Europa en Noord Amerika. Het is een vaste plant met een samengesteld, drietallig blad en roze tot rode bloemen. De rode klaver produceert honing maar niet zoveel als de witte klaver. Rode klaver groeit ook goed in weiden waar hij de stikstof in de grond bindt. De bloeiende toppen worden gebruikt voor natuurlijke medicijnen.

Helende krachten:

De bloemen van rode klaver versterken de urineproductie en de bloedsomloop. De rode klaver wordt gebruikt in de behandeling van huidklachten zoals psoriasis, borstkanker, kanker van de eierstokken, verschillende chronische ziekten en droge hoest. Rode klaver wordt meestal als thee gebruikt, 15 gram gedroogde bloemen in 250ml water laten trekken (+/- 15 minuten) en daarvan drie kopen per dag drinken.

Totemdier:
Bever.

Lees meer over de Bever

Varen

Varen Algemeen:
Varens hebben een overblijvende, ondergrondse wortelstok, en meerdere bladen met een meestal duidelijk te onderscheiden bladsteel en een bladschijf, ze worden gerekend tot de oudste planten ter wereld. Ze behoren tot de pioniers in de donkere oerwouden. Altijd groen, overblijvend en welig groeiend op schaduwrijke plaatsen, in de bossen en tussen de rotsen.

Helende krachten:
Als je last hebt van een muggenbeet maak je het blad van een varen fijn en wrijf je daarmee over de muggenbeet om de jeuk te laten verdwijnen. Je moet wel uitkijken want varens zijn giftig. Vroeger kookte men varens en ging in bad met dit water omdat het zou helpen tegen jicht.

Totemdier:
Otter.

Lees meer over de Otter

Viool

viooltjes Algemeen:
Het driekleurig viooltje is een symbool van de de vrije gedachte. In de kunst en literatuur (poëzie) werd het viooltje veelvuldig gebruikt. De bloemkleur is violet of paars, geel en wit. Driekantig, meervoudig of vanaf de voet vertakte rechtopstaande holle stengel. Het heeft onderaan hartvormige, naar boven toe smaller wordende, langwerpige, gekartelde bladeren.

Helende krachten:
Het viooltje werkt genezend en ontstekingsremmend en heeft slijmoplossende eigenschappen. Uitwendig wordt het gebruikt bij huidaandoeningen en in gorgeldranken bij mond- en keelinfecties. Ook wordt het viooltje gebruikt bij de behandeling van hoge bloeddruk, verkoudheid en indigestie. Thee van viooltjes helpt bij hoest en verkoudheid. Je kunt verse, stukgemaakte viooltjes met melk mengen en gebruiken als compres bij verwondingen.

Totemdier:
Bruine Beer.

Lees meer over de Bruine Beer

Weegbree

weegbree Algemeen:
Het plantje verscheen zo'n 4000 jaar geleden op aarde. Klaarblijkelijk noemden de Indianen de weegbree 'de voetstap der blanke mensen', omdat dit plantje overal verscheen in Amerika waar de Europeanen gekomen waren. Weegbree staat al eeuwen bekend als een medicinale plant, vooral door zijn helende eigenschappen bij verwondingen.

Helende krachten:
Als je een wondje hebt leg je er een gekneusd vers weegbree blad op. Het werkt anti-bacterieel en tegen ontstekingen. Bij hoofdpijn kun je weegbree over je slapen wrijven tot het sap er uit komt. Weegbree vermindert uitslag door gordelroos. Weegbree helpt door ermee te spoelen bij pijnlijk en bloedend tandvlees, ontstekingen in de mond en herpes blaasjes.

Totemdier:
Wolf.

Lees meer over de Wolf

Wilde Roos

Wilde Roos Algemeen:
De roos staat sinds eeuwen voor schoonheid, levensvreugde en vruchtbaarheid maar ook voor eeuwige wijsheid en het geheim van de liefde. De in het wild voorkomende wilde roos (Rosa Canina) is een doornige heester met een kruipende, klimmende of rechte stam en groeit in Europa, West-Azië en Noord-Afrika en is in Midden-Europa één van de meest voorkomende rozensoorten.

Helende krachten:
Gedroogde roosblaadjes zijn goed tegen hoofdpijn en gemengd met honing zuiveren ze het bloed. Rozenbottels zijn rijk aan vitamine C en zijn uitstekend tegen verkoudheid, keelpijn en griep. Om siroop te maken druk je de rozebottels fijn en kookt ze net zolang in water tot er niks anders over is dan siroop.

Totemdier:
Specht.

Lees meer over de Specht

 Misschien vind je dit ook interessant:

Menu

 

 Volg ons op FacebookWerken met medicijnplantenParanormaal ontwaken

paranormaal ontwaken Een e-book om je para­normale gaven te ont­wikkelen van Maddy Kersten. Niet goed geld terug.

Lees meer...Spirituele Community

spirituele community Toegang tot diverse spirituele cursussen en ervaringen uitwisselen in een besloten en veilige omgeving.

Lees meer...