Over sjamanentrommels

sjamanendrumsJe kunt ze tegenwoordig overal kopen, de meest prachtige trommels, maar mooier is het natuurlijk toch om je eigen trommel te maken. Dat kun je doen in één van de vele workshops "Maak je eigen sjamanentrommel", maar je kunt het ook helemaal zelf doen.

In deze handleiding lees je hoe je je eigen sjamanentrommel met een doorsnede van circa 40 cm kunt maken. Als je een kleinere trommel wilt maken kan dat natuurlijk ook.


Traditioneel frame maken

frameJe kunt een traditioneel frame (ketel) uit een boomstam maken.

Je holt de stam uit, je haalt de bast er af en je schuurt en werkt met veel geduld alles fijn af. Dan laat je het 1 tot 2 jaar drogen voordat je kunt beginnen met het opspannen van de huid.

Hiervoor moet je wel heel geduldig zijn.


Zelf een frame maken van multiplex

Dat is niet zo heel erg moeilijk als het in eerste instantie misschien lijkt. Koop in de bouwmarkt een plaat multiplex, bijv 'Berken mix' van 4 mm dik. Deze multiplex is heel goedkoop, heel buigzaam maar ook wel kwetsbaar. Je kunt ook werken met een duurdere hardhouten laminaatplaat die vaak voor meubels wordt gebruikt.  

Werkwijze
metalen vormZorg dat je 2 stroken multiplex (of laminaatplaat) hebt van +/- 125 x 10 cm. Wanneer je geen geschikte ronde vorm bezit om het triplex in de juiste vorm te buigen, dan zou je een plaat kunnen nemen en daar een gat met een Ø van 40 cm in kunnen zagen. De plaat leg je op een paar bakstenen. Of koop een metalen ring met een Ø van circa 40 cm. Schuur splinters op de stroken alvast lichtjes weg.

Neem de metalen ring of de plaat met het gat met een Ø van 40 cm of je eigen vorm. Vorm de 1e strook triplex met de gladde kant naar buiten in of om de ring (of het gat in de plaat of de vorm die je zelf al had), en markeer de naad met een potloodstreepje. Ga de uiteinde schuin aflopend schuren over een lengte van 4-5 cm, zodat je straks de naad niet meer ziet.

frameSmeer de delen die elkaar overlappen in met houtlijm of epoxy, en plak de delen mbv je potloodstreepjes op elkaar, gebruik de ring weer als mal. Gebruik minimaal 2 kleine lijmklemmen. De lijm moet nu eerst 1 tot 2 uur drogen (volg de gebruiksaanwijzing).

Schuur nu bij de 2e strook ook de uiteinden schuin aflopend, net als je bij de 1e strook hebt gedaan. Als de droogtijd om is verwijder je de lijmklemmen bij de 1e strook. Vervolgens smeer je de ruwe binnenkant van de 2e strook triplex in met lijm of epoxy. Duw de 2e strook strak tegen de binnenkant van de 1e strook, door de spanning duwt de 2e strook zichzelf vast in de buitenste ring. Gebruik de lijmklemmen weer bij de uiteinden, en laat het geheel weer helemaal drogen.

frameAls de lijm goed droog is verwijder je de lijmklemmen en schuur je de randen netjes af, de onderkant vlak, de bovenkant (waar het vel op komt) ietsje schuin van binnen naar buiten. De rand mag niet zo scherp worden dat-ie in de huid gaat snijden.

Zorg dat alle oneffenheden weg zijn geschuurd en dat het frame stofvrij is. Nu is het tijd om het frame goed te lakken. Dit is belangrijk in verband met vocht, daar kan triplex niet zo goed tegen.  

Een eigen spreuk

frameMisschien wil je een speciale eigen spreuk of bepaalde symbolische figuren aan de binnenkant van het frame maken. Dit doe je voordat je gaat lakken.  

Kant en klaar frame

Je kunt ook een kant en klaar frame, of zelfs een heel pakket om een sjamanentrommel te maken, kopen, bijv bij Sjamaan.nlEen huid als trommelvel

trommelvelVoor onze sjamanentrommel hebben we een geprepareerde geitenhuid, of de huid van een ree of hert nodig. Wanneer je een huid gebruikt die niet geschoren is geeft dit een wat doffere klank. Bij Sjamaan.nl kun je voor een hele redelijke prijs ook een geprepareerde huid kopen.

Gaatjes maken

gaatjestangMaak gaatjes langs de rand van de huid, het makkelijkst gaat dat met een speciale voor leer geschikte gaatjestang.  

 


De huid eerst weken in water

trommelvelJe moet het vel voordat je het gaat opspannen eerst een nacht in water laten weken. Hierdoor wordt het soepel. Als je het gaat gebruiken wring je het vel uit alsof het een zeem is. Hetzelfde doe je met lange repen leer om te spannen. Je kunt hier ook lange leren veters voor gebruiken. Of gevlochten nylon touw met een dikte van 5 mm. Nylon touw hoeft niet geweekt te worden.  

huid spannenLeg de huid op een vlakke ondergrond met de binnenkant en de ruglijn in het midden naar boven. De ruglijn is waar de wervelkolom heeft gezeten en is precies het midden van de huid. Door de huid op deze wijze te plaatsen zal een optimale verdeling van de spanning ontstaan.

Rijg de leren reep of de veter of het nylon touw door de gaten zoals hierboven is te zien.  

-- adv

Cursus Sjamanendrum BouwenHeb jij ook zo’n zin gekregen om je eigen healing sjamanendrum te maken? De Poldersjamaan.nl helpt al meer dan 25 jaar met het bouwen van bijzondere sjamanen- trommels.

Sjamanendrums zijn meer dan alleen een stuk gereedschap. Ze zijn magische containers die je kunnen helpen te helen en inzichten te krijgen. In twee bijeenkomsten neemt de Poldersjamaan je mee naar de vier werelden waarin je de sjamanendrum kunt tegenkomen.

Materialen Sjamanendrum BouwenWe leren je hoe je de drum kunt gebruiken om te helen, inzichten te krijgen door de juiste vragen te stellen. De training is voor iedereen die geïnteresseerd is in sjamanisme en de kracht van de drum in het algemeen.

Bezoek de Poldersjamaan.nl


Hollandse geiten hebben het goed

geitEen Hollands geitenvel is over het algemeen wat dikker en vetter dan die van een Afrikaanse geit. Dat komt omdat ze voldoende te eten hebben, en dat maakt de toon lager en de trommel wat zwaarder te bespelen, dan met een dunner geitenvel. Het vel mag niet te dik zijn in verhouding tot de diameter van de trommel, want anders krijg je geen mooi geluid!


Aanspannen van het trommelvel

aanspannen trommelvelHet aanspannen kan op verschillende manieren gebeuren, met of zonder ring in het midden. Wanneer je een ring wilt gebruiken, neem dan een kleine metalen ring met een Ø van 15 cm en omwikkel deze eerst strak met een leren reep of met een kleurige strook stof.

Kralen meerijgen

aanspannen trommelvelJe kunt natuurlijk ook een houten ring nemen en die niet bekleden, ook kun je (houten) kralen rijgen op het spantouw. Wanneer je grote kralen hebt, met grote gaten waar 2 leren veters of nylon touw door kunt rijgen, kun je die tevens gebruiken om meer of minder spanning op het vel te zetten.  

Handvat 

aanspannen trommelvelWanneer je een handvat wilt op de achterkant van de trommel kan dat bijvoorbeeld bestaan uit een stuk hout, een bot of een stuk gewei. Maar ook een stuk leer met touw is mogelijk.  

De trommelstok

aanspannen trommelvelDe trommelstok is erg belangrijk voor de klank die je uit je trommel haalt. Een platte trommelstok geeft een totaal ander geluid dan bijvoorbeeld een ronde van schapenwol. 

Neem bijv een mooie tak en een soepel stukje leer (zeem) en vul dat met schapenwol. Of neem een oud t-shirt en knip er een reep af waarmee je het uiteinde van de stok omwikkelt, een leren lapje er omheen en afbinden met een touwtje of een leren veter.

Probeer gewoon eens wat uit, kijk of je tevreden bent met de klank van je trommel. Je kunt ook de stelen van twee houten pollepels gebruiken. Er is zoveel mogelijk, gebruik je fantasie! (En als het allemaal niet lukt kun je ze natuurlijk ook kant en klaar kopen.)  

Het trommelvel beschilderen

aanspannen trommelvelWanneer je een schildering wilt aanbrengen is het belangrijk om een elastisch blijvende verf te gebruiken, bijv een acrylverf.

Bij een sjamanentrommel kan de klank verdwijnen naarmate er meer vocht in de lucht is. Om de klank terug te krijgen kun je het vel opwarmen (de spanning van het vel verhogen) bijv met een föhn of door 'm in de zon te leggen. En als het erg droog is kun je je trommel bevochtigen met een klamme doek. Of gebruik een of meer houtjes (stukjes tak) om de spanning te regelen.


Liever kant en klaar kopen?

Kijk bijvoorbeeld eens bij de

Sjamanendrums van Joost & MyrteAllerlei materialen

 

 Volg ons op FacebookParanormaal ontwaken

paranormaal ontwaken Een e-book om je para­normale gaven te ont­wikkelen van Maddy Kersten. Niet goed geld terug.

Lees meer...


Maak je sjamanendrum

sjamaan.nl

Bezoek de shop


Persoonlijk consult

Je kunt hier ook terecht voor een betrouw­bare spiri­tuele adviseur.

Ga naar de consulenten


Mediumschap

mediumschap Thuis­studie waar­in je leert de stem van je gids of gidsen te ho­ren. Chan­nelen wordt een onder­deel van je le­ven.

Lees meer...Shop nu

Cursus tarot

cursus tarot Een e-cursus tarot van Maddy Kersten. Start met de cursus en ontvang het direct in je mail­box! Niet goed geld terug.

Lees meer...


Spirituele Community

spirituele community Toegang tot diverse spirituele cursussen en ervaringen uitwisselen in een besloten en veilige omgeving.

Lees meer...


Cursus Lenormand

lenormandWil je de gehei­men van de kaar­ten van Mlle Lenor­mand ont­dekken? Start met de Lenor­mand cursus en ont­vang het e-boek direct in je mail­box! Niet goed geld terug.

Lees meer


Tweelingzielen orakel

Laat je bege­leiden in je persoon­lijk tweeling­zielen­proces door ervarings­deskun­dige Fabio Vinago. Bewan­del het pad naar onvoor­waarde­lijke liefde.

Lees meer...