Wat is bioritme

bioritmeWetenschappers hebben bepaalde cycli ontdekt die bekend staan als ons 'bioritme'. Vermoeidheid en gebrek aan energie zijn belangrijke tijdverslinders. Als je moe bent kost alles meer tijd. Het loont de moeite om je eens te verdiepen in je bioritme of innerlijke klok. Iedereen heeft hiermee te maken, op het ene moment voelen we ons tot meer in staat dan op een ander moment.

Die innerlijke klok beïnvloedt niet alleen je lichaam, maar ook je geest en je emoties. Je persoonlijke bioritme bepaalt hoe je dagelijks functioneert, en de stand van de bioritmencurven is afhankelijk van de hoeveelheid geleefde dagen.

Ochtend- of avondmensen

Er bestaan individuele verschillen in onze ritmes. Ochtendmensen zijn vroeger alert dan avondmensen. Een kleine 15% van de bevolking is een uitgesproken ochtend- of avondmens. Bij allebei kan een toename van stress worden gemeten als ze op een voor hen verkeerde tijdstip moeten presteren.

avondmensWeten op welke uren van de dag je het meest helder en geconcentreerd bent kan veel tijdwinst opleveren. Ben je iemand die 's ochtends enthousiast uit bed springt, dan zul je ook veel en efficiënt kunnen werken in de ochtenduren. Ben je een uitgesproken avondmens, doe dan als het mogelijk is 's avonds het werk waarvoor je helder en geconcentreerd moet zijn.

Ben jij een ochtend of een avondmens?

Doe de gratis testDe drie cycli

  • fysiek
  • emotioneel
  • intellectueel

Elk ritme een eigen cyclus

  • De fysieke cyclus duurt 23 dagen
  • De emotionele cyclus duurt 28 dagen
  • De intellectuele cyclus duurt 33 dagen
 

kritieke dagElke cyclus start op de dag van je geboorte, en vanaf dat moment begint het stijgen in de actieve periode totdat er een terugval komt naar het 'nul-level' en vandaar terecht komt in een passieve fase (een dieptepunt). Vervolgens begint het stijgen naar het nul-level en verder en zal alles zich weer herhalen.

Kritieke dag

Elke keer wanneer een cyclus het nul-level passeert, en op het hoogte- en het dieptepunt, heb je op die dag een 'kritieke dag' en je zou er goed aan doen om daar een beetje rekening mee te houden.

De fysieke cyclus

fysieke cyclusIn de actieve periode van je fysieke cyclus is je conditie op z'n best, je kunt het leven wel aan. Als de lijn onder het nulpunt zit is het lichamelijk allemaal wat minder, je voelt je 'niet zo lekker in je vel'.

Op de dag dat je cyclus op z'n hoogste punt zit zul je naar verwachting de beste presaties kunnen leveren. Op de dag dat je het dieptepunt bereikt zul je je alles behalve optimaal voelen. Ga mee met je ritme, accepteer dat je op zo'n dag niet in optimale vorm bent en forceer jezelf niet. Wanneer de fysieke lijn zich onder het nul-level bevindt ben je ook vatbaarder voor kwaaltjes en ziekten.De emotionele cyclus

emotionele cyclusDe emotionele cyclus heeft invloed op je gevoelens en je humeur. Boven het nul-level bezit je meer zelfvertrouwen en ben je optimistischer dan wanneer die lijn zich naar het dieptepunt verplaatst.

Boven het nul-level ben je minder snel van je stuk gebracht en kun je bijvoorbeeld ook beter omgaan met onenigheid of tegenslagen.

De intellectuele cyclus

intellectuele cyclusDe intellectuele cyclus heeft met je geestelijke vermogens te maken, de manier waarop je beslissingen neemt, hoe je de dingen kunt overzien en oplossingen kunt bedenken.

In de tijd dat de cyclus zich boven het nul-level bevindt kun je bijvoorbeeld beter dingen in je opnemen en geconcentreerder werken dan wanneer de lijn op weg is naar het dieptepunt.

 
 
Misschien vind je dit ook interessant:

 

 Volg ons op FacebookSpirituele Community

spirituele community Toegang tot diverse spirituele cursussen en ervaringen uitwisselen in een besloten en veilige omgeving.

Lees meer...Shop nu

Gezondheid algemeen

Paranormaal ontwaken

paranormaal ontwaken Een e-book om je para­normale gaven te ont­wikkelen van Maddy Kersten. Niet goed geld terug.

Lees meer...